Lidmaatschap VVB - Werkjaar 2024 - 2025





Beste leden van de warmste familie van Vlaanderen,

Zoals elk jaar dienen we als Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers vzw (VVB), die een onafhankelijke erkende vereniging is en blijft, terug op zoek te gaan naar de nodige financiële middelen om onze jaarlijkse werkingskosten te financieren.

Ondanks dat wij onbezoldigd opkomen voor jullie rechten, wordt de vereniging elk jaar terug geconfronteerd met heel wat kosten, die wij niet alleen kunnen dragen met de financiële middel die we mogen ontvangen van de Federale Overheid.

Denk hierbij maar aan de kosten voor:

  • de juridische ondersteuning van de VZW.
  • het inwinnen van juridisch adviezen bij het adviseren van de overheid in het kader van aanpassingen aan bestaande wetgeving of nieuwe wetgeving.
  • domeinnamen en webruimte voor de site.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.
  • de extra groepsverzekering, die tussenkomt bij lichamelijke ongevallen voor de leden die 20€ betalen.
  • de verzekering bestuurdersaansprakelijkheid.
  • het gebruik van een CRM programma voor het bijhouden van de leden volgens de GPDR wetgeving.
  • boekhouding
  • vergaderingen met vertegenwoordigers van de Vlaamse bureaus van de vrijwilligers.
  • enz…

Daarom kloppen we net zoals vorig jaar, in de aprilmaand, bij u aan met de vraag naar een financiële bijdrage onder de vorm van lidgeld. Hieraan zijn dan ook een aantal voordelen verbonden die u in het kadertje hieronder van terugvinden.

Zoals de voorgaande jaren, bieden wij U terug drie mogelijkheden aan, om lid te worden of te blijven van VVB en in tegenstelling van heel wat andere zaken stijgt het lidgeld van VVB NIET!



Ongewijzigd blijft het nieuwe dagbedrag in het keuzelidmaatschap 3 op 6 €/dag daar waar dit vroeger 4€ per dag was. Dit betekend een stijging met 50%!!!!


Waarmee hielden wij ons het afgelopen jaar bezig?



Nu er in al de 19 Vlaamse zones een bureau van de vrijwilligers opgericht is, kon er nu nog een niveau hoger geschakeld worden door de oprichting van het nationaal bureau van de vrijwilligers binnen het nieuwe brandweerorgaan.

In de afgelopen maanden kon ieder vrijwilligersbureau een afgevaardigde aanduiden, die voor zijn/haar zone zou zetelen in het nationaal bureau van de vrijwilligers.

Deze vertegenwoordigers kwamen voor de eerste maal samen op dinsdag 16 april te Brussel, waar het eerste huishoudelijk reglement werd goedgekeurd en onze voorzitter van de VVB (1ste Sgt. Geert Ollevier) ook verkozen werd als voorzitter van het nationaal vrijwilligersbureau langs Vlaamse zijde. Hierdoor zal 1ste Sgt. Geert Ollevier ook deel uitmaken van het beheerscomité van het nieuwe brandweerorgaan.

Hiermee krijgen de brandweervrijwilligers voor het eerst op nationaal niveau structureel inspraak in de organisatie van de hulpverleningszones.

Zo werd weeral een voorstel uit het” memorandum van VVB” aan de zittende regering gerealiseerd.

Daarnaast werden er door de VVB in het voorbije jaar terug twee overlegmomenten georganiseerd voor de verschillende vertegenwoordigers van de Vlaamse vrijwilligersbureaus.




Als VVB zetten wij ons sterk in om het hoffelijkheidslicht in de verkeerswetgeving opgenomen te krijgen. Het is trouwens een voorstel van ons, dat we opgepikt hadden in Canada. Daarom werkte VVB dan ook mee aan de onderzoeken van het verkeersinstituut VIAS. Wij wachten dan ook in spanning de resultaten van dit onderzoek af, die eerstdaags zullen gepubliceerd worden op hun website.

Mochten de resultaten positief zijn, dan zullen wij naar alle waarschijnlijkheid nog wat geduld moeten hebben tot de installatie van de volgende regering, om dit in de wetgeving ingeschreven te krijgen.

Als VVB waren wij, naast alle andere actoren, vertegenwoordigd in de klankbordwerkgroepen inzake de hervorming van volgende werkgroepen:

  • FGA
  • Opleidingen
  • Financiering van de brandweerscholen
  • En nog maar pas samengekomen de werkgroep specialisaties.

Deze werkgroepen leidden reeds tot een vereenvoudiging in de regels voor het behalen van het FGA, werden de opleidingen hervormd, waardoor men sneller inzetbaar wordt en kunnen stagiairs sneller benoemd worden. Er werd ook gewerkt aan een betere financiering van de brandweerscholen.

Maar het werk is volgens ons als VVB nog niet af. Zo kunnen we de drempel van het FGA nog verder verminderen door deze op te nemen in de aanwervingstesten van de hulverleningszones, moeten de opleidingen verder verkort worden in combinatie met de voortgezette opleidingen, het pakket van 24 u voorgezette oefeningen en 24 u permanente opleidingen in één pakket van 48 u opleiding brengen, enz…



Ook dit jaar kreeg VVB heel wat vragen, opmerkingen, klachten enz... binnen van vrijwilligers. Hierop probeerden we via onze contacten met juristen, IBZ, inspectie, enz... een gepast antwoord te bieden.

Verschillende collega’s werden jammer genoeg in de voorbije periode terug getroffen door een arbeidsongeval in bevolen dienst. Voor de leden die voor keuzemogelijkheid 3 kozen, konden wij hen gelukkig bijstaan met een extra financiële toelage via onze verzekering. Wat hun leed wat dragelijker maakte. Zo is er momenteel een dossier in behandeling met blijvende ongeschiktheid.


Zo ziet u maar dat het bestuur van de VVB, niet heeft stilgezeten en verder gestreden heeft voor de belangen van de brandweervrijwilligers.

Jammer genoeg verloopt het wetgevend werk zeer traag en moeten we om de vier jaar, na de verkiezingen, terug herbeginnen met onze voogdijminister te overtuigen van de problemen op het veld waardoor er heel wat kostbare tijd verloren gaat. Ook dit jaar zullen we hiermee geconfronteerd worden, en alles dreigt in slaapmodus te gaan, tot een nieuwe regering is gevormd.


Bestuur

Om voldoende input te krijgen van de werkvloer (U dus), is VVB steeds opzoek naar bestuursleden die bereid zijn om de handen mee uit de mouwen te steken, die bereid zijn om nog af en toe een extra uurtje af te knijpen van je ‘o zo weinig’ vrije tijd.

Zin om mee te werken met VVB? Stuur dan een mail naar voorzitter@brandweervrijwilligers.be waarin je jezelf even voorstelt.

SAMEN ZIJN WIJ STERK- HEEL STERK ZELFS!

Hoe uw lidmaatschap vernieuwen of lid worden van VVB?

Individueel :

Uw kan uw keuze kenbaar maken door te klikken op details bekijken en vervolgens in het vakje naast uw keuze een 1 in te vullen of op het + teken te drukken. Nadat u uw keuze bevestigd hebt ontvangt u van ons (indien nodig) een kostennota met de nodige gegevens voor de betaling.

Tip : wil je geen vervelende herinneringen ontvangen en u wenst niet te betalen zet een 1 achter het gratis lidmaatschap.

Groepsinschrijvingen :

Groepsinschrijvingen kunnen door het document in volgende link in te vullen : Groepsinschrijving mail daarna het ingevulde document terug naar voorzitter@brandweervrijwilligers.be.

Bij een groepsinschrijving hoeft u niets aan te klikken. U krijgt automatisch bevestiging van uw lidmaatschap na ontvangst van het formulier.

Vergeet de groepskorting niet (€20 wordt €19) bij een gelijktijdig inschrijving van 10 leden of meer voor keuzemogelijkheid 3 !

Hopende dat we nog op jullie steun mogen rekenen, zodat wij de vereniging in het belang van alle brandweervrijwilligers verder kunnen uitbouwen, groeten wij u,

Namens het bestuur,

Pascal Dehullu - Geert Ollevier

Praktisch


ma 29 Start: maandag 29 april 2024 19:20
don 30 Einde: donderdag 30 mei 2024 10:55